RENDANG TOK
Balik kg ari tu smpt belajar buat rdg tok ngan makcik. Ini lah hasilnya, tak hitam sangat pasal tak sabar menunggu santan pecah minyak.
Bahan 2 :
1kg daging
1sdb ketumbar*
1sdb jintan manis*
1sdk jintan putih
10 tangkai cili kering*
* bahan ni kena goreng dulu sblm kisar.
1 inci halia
2 inci lengkuas
6 batang serai ( 3btg kisar, 3 lagi ketuk)
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 cawan gula merah
(semua bahan di atas di kisar halus bersama sedikit air)
1/2 kilo santan pekat
1 cawan kerisik
garam secukup rasa
cara2 memasak :
1) perap daging dgn bahan kisar selama 2 jam ( lagi lama lagi sedap )
2) masakkan santan hingga pekat ( hampir2 nak jadi tahi minyak )
3) masukkan daging yang di perap dan serai yg diketuk, tunggu daging lembut
4) masukkan garam dan kerisik apabila hampir masak, kacau dan angkat utk dihidangkan.Kalau suka masam2 boleh tambah pes asam jawa adabi.
Rendang tok ni popular kat perak, sdp makan ngan apa2 jenis nasi, ketupat dan lemang.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment