Followers

Saturday, July 2, 2011

resepi coklat moist cake/cupcake

Salam
Ini resepi feveret saya dari sis inlow, Pn Norzaiton Shamsuddin. Tqvm kak Aton. So nak kongsi le dgn sesiapa yg nak cuba, mmg sedap n makin lama simpan makin sedap n moist. Kat suhu bilik boleh tahan dalam 5 hari, kalau kat peti ais lagi lama le..
Coklat moist cake/ cupcake
Bahan2:
Bahan A
2cawan tepung
1 cawan sebuk koko
1 sdt sodabicabonat
1 sdt baking powder
(ayak semua bahan A)
Bahan B
5 biji telur
1sdt esen vanila
2 cawan gula caster
1/2 cawan susu pkt manis
1 cawan minyak masak/ jagung
Bahan C
1 cawan air panas
cara2 :
1) bahan B di adun dalam 1 mangkuk sampai sebati ( Boleh kacau dgn senduk kayu atau mixer)
2) Setelah sebati masukkan bahan A dan kacau sebati.
3) Setelah sebati masukan bahan c dan kacau sebati.
4) Bakar dalam acuan cupcake 170 C selama 15 minit atau masukkan dalam loyang 11" selama 45 minit.
Untuk lebih sedap boleh curah coklat ganache :
500 g coklat masakan
125 ml susu cair/ segar
2sdb butter/ marjerin.
Double boil semua bahan sampai cair. Bagi yg ada microwave, panaskan 30 saat high. keluarkan dan kacau sampai sebati, kalau tak cukup cair boleh panaskan semula dalam 15 saat, jgn terlalu lama krn kepanasan boleh merosakkan coklat.
Dah cair curah atas kek. Kalau nak buat salut kek boleh tunggu sampai ganache keras bila sejuk dan salut pada kek.
kat bawah ni gambar kek coklat moist yg aku pernah buat.





4 comments: