Followers

Tuesday, November 20, 2012

hokkaido chiffon cupkek

Assalamualaikum.
Betul ke nama kek ni macam gitu, Tu nama kat kedai kot. Yang ni aku buat ikut cara aku, guna yang segera2 je, janji rasanya sedap,
Kek (dapat dalam 14 biji kek)
150g royalle sponge mix
3 biji telur
30ml air
30 ml minyak
1sdt vanilla esen
1 sdt butter oil
Filling
125 gm instant custard
375ml susu cair/segar
Hiasan
gula ising
 
Cara2
1. Pukul telur bersama vanila sampai betul2 gebu, kalau bertanduk lagi baik. Tujuannya agar kek sponge akan terhasil seperti kek chiffon. masukkan tepung kek dan air, pukul lagi sampai gebu.
2. Masukkan minyak dan butterr oil kedalam adunan kacau kaup balik je ye, jangan nak pukul lagi, nanti kek tak gebu.
3. Masukkan adunan dalam acuan (3/4 ). Bakar 170c selama 20 minit atau sampai masak.
4. Sementara tunggu kek masak, bancuh adunan filling dengan mencampurkan kedua2 bahan dan kacau sebati sampai tepung larut sepenuhnya. 
5. Bila kek masak paipkan filling kedalam kek tadi. Taburkan gula ising kat atasnya sebagai hiasan.


 
Selamat mencuba. Tapi, rasanya mmg amat2 sedap. Kejap ada, kejap tiada.... masuk perut lee... 
 
 
 





No comments:

Post a Comment